27 Αυγ 2010

Print this post

29 Η εκπαίδευση ενός Αλεξιπτωτιστή

Σας αρέσουν οι ιστορίες στρατού; Σε άλλους ναι σε άλλους όχι. Σκέφτηκα να σας διηγηθώ την εκπαίδευση ενός Αλεξιπτωτιστή! Και τι με νοιάζει εμένα ρε φίλε; Θα μου πεις. Δεν πειράζει άσε τους άλλους που τους νοιάζει να την διαβάσουν.

ΣΧ.ΑΛ. Σχολή Αλεξιπτωτιστών.

Εγερτήριων. 6:15

Στρώσιμο κρεβάτι τεντωμένο λες και είναι ο αεροδιάδρομος της Ελευσίνας. Μάζεμα στο προαύλιο οι λόχοι και αμέσως με τρέξιμο  πάντα! Και φωνή (μην ακουστεί άλλος λόχος περισσότερο από εμάς) την είχαμε γαμήσει... Πρωινό αν ήμασταν δυνατοί...στην  φωνή αλλιώς όλοι  οι άλλοι λόχοι είχανε μπει είχανε πάρει θέση εμείς χάναμε ένα πεντάλεπτο μιας και  παίρναμε πους-απς. Πίσω στους Λόχους και επιθεώρηση, τα κρεβάτια οι, αρβύλες αν είναι γυαλισμένες καλά και το ξύρισμα. Πάλι κάτω στο προαύλιο.

Ξεκινάει η εκπαίδευση.

Τρέξιμο 15 γύρους το τετράγωνο περίπου 200 μέτρα ο κάθε γύρος.  Ασκήσεις αλεξιπτωτιστή  (δεν τις θυμάμαι με την ονομασία τους) μα συνέχεια κάτω η ανάσκελα η μπρούμυτα μας είχανε.

Πίσω στους λόχους για μπάνιο. αλλαγή μπλουζάκι  (το έστυβες και έσταζε λες και το είχες βουτήξει μέσα σε κουβά Καλοκαίρι βλέπεις Αύγουστος μήνας.) και χιτώνιο από πάνω. Πάλι κάτω.
Image and video hosting by TinyPic
Καταρχήν υπάρχουν δύο είδη ρήψεως. 1) Στατικού ιμάντα ("αγκιστρώνεις" το αλεξίπτωτο από ένα συρματόσχοινο το οποίο μπορεί να κρατήσει μέχρι 80 τόνους!Βάρος) Και το ύψος είναι στα 400 μέτρα. 2) Ελευθέρας πτώσεως. Απλά φεύγεις από την ράμπα του "χάρου" (Είναι το αεροσκάφος C130 Με αυτό πέφταμε).Η από σινούκ. (Είδος ελικόπτερου). Και το ύψος ρήψεως μπορεί να φτάσει και τα 18000 πόδια ακόμα. Η χρήση οξυγόνου απαραίτητη!



Δεν είχαμε στάνταρ από που θα ξεκινήσουμε οπού υπήρχε άδειος χώρος πηγαίναμε.
Ας ξεκινήσουμε εμείς από τον πύργο ρήψεως που ήτανε και η αγαπημένη μου άσκηση...
Ένας πύργος 18-20 μέτρα ύψος,φορούσες κανονικά αλεξίπτωτο με το εφεδρικό του μπροστά κράνος τα πάντα όλα. Ανέβαινες επάνω και σε περίμενε το "τέρας" (ένας δυο μέτρα και καλά γυμνασμένος) Θέσεις για κάμψεις η πρώτη του  κουβέντα. Όταν το αποφάσιζε σου έλεγε να ξεκινήσεις και να παίρνεις, λέγοντας σου δεν σε ακούω ποιο δυνατά να  αριθμείς. Ερχότανε η σειρά σου και σε πέταγε δεμένο από το συρματόσχοινο και έκανες μια διαδρομή 50 μέτρων στο αέρα  μέχρι να φτάσεις στο δύχτι.Σκοπός της άσκησης ήτανε να μάθουμε πώς να φεύγουμε την ώρα του άλματος από το Χάρο  Αν ή πτώση από τον πύργο δεν ικανοποιούσε τον εκπαιδευτή απλά σου φώναζε με την βαριά φωνή που είχε "Πάλι επάνω"  Και ξανά μανά παίρνε κάμψεις... μέχρι να το κάνεις σωστά. Όταν τελείωνες κατέβαινες μαζί με τους άλλους και η καθόσουν  σε στάση εκπαιδεύσεως (ελαφρώς τα πόδια λυγισμένα και σχεδόν στις μύτες όρθιος) σε βοηθάει αυτή η στάση να έχεις τα  πόδια σου σφιχτά θα χρειαστεί όταν είναι να προσγειωθείς στα...Μέγαρα. η παίρναμε πάλι κάμψεις η ψαλιδάκια.




Ράμπα.
Η συγκεκριμένη άσκηση είχε σκοπό να μάθουμε να προσγειωνόμαστε. Ράμπα 5 μέτρα ύψος και προσγείωση με την ανάλογη... τούμπα σε πριονίδι! Ποιος είναι ο τρόπος που προσγειώνεται ένας αλεξιπτωτιστής; Πόδια σφιγμένα και λυγισμένα (η στάση  εκπαιδεύσεως που λέγαμε παραπάνω) Καθώς είσαι έτοιμος να ακουμπήσουν τα πόδια σου στο έδαφος ακουμπάς τις μύτες των  ποδιών (Ποτέ με ολόκληρο το πέλμα) Τελείωσες από μέση μετά! με το που ακουμπήσουν οι μύτες των ποδιών γέρνεις  στα πλάγια  ακουμπάνε στο έδαφος μετά γάμπες ξαπλώνεις πλαγίως τελείως και φέρνεις ανάποδη στροφή για να μην νιώσεις καθόλου τράνταγμα  στο κορμί. Στην ζώνη ρήψεως στα Μέγαρα δεν έχει πριονίδι αλλά ένα απέραντο φρεσκοοργωμένο χωράφι για να είναι μαλακό.

Επόμενη άσκηση (Τρενάκι)
Ποιο "προηγμένη" άσκηση αυτή έχει να κάνει πάλι με την προσγείωση και με  με το να μπορέσεις να τραβήξεις από τους δυο ιμάντες το  αλεξίπτωτο  ώστε να κόψεις τον αέρα,λίγο πριν την προσγείωση. πάλι φόρεμα αλεξίπτωτο...και καθώς έκανες... τσουλήθρα με το δεμένο  αλεξίπτωτο από το  συρματόσχοινο  σε  απελευθέρωνε ένας εκπαιδευτής από κάτω να ξεκουμπώνει εσένα από τον ιμάντα  και να  προσγειώνεσαι πάλι σε πριονίδι.  Εννοείτε αν δεν τους άρεσε η πτώση σου, πάλι επάνω...

Η ώρα για το πρώτο άλμα!
Έφτασε η μεγάλη ώρα. Για αυτό που προσπαθούσανε να μάς μάθουν οι εκπαιδευτές μας τόσες μέρες. Εγερτήριο στις 5:00 (Εμάς οι δικοί μας  σηκώσανε 4:15) Για να μας υπενθυμίσουν για ακόμα μια φορά προφορικά ότι μας μαθαίνανε τόσες μέρες και ότι εκεί δεν είναι άσκηση  και ότι η κάθε μαλακία...πληρώνεται! Ακόμα και με την ζωή σου! Η ποιο σημαντική υπενθύμιση ήτανε η εξής: Από την στιγμή που θα μπεις στο χάρο δεν υπάρχει περίπτωση να προσγειωθεί το αεροσκάφος και να είσαι μέσα σε αυτό! Όποιος πιστεύει ότι δεν μπορεί να τα  καταφέρει ας το πει ΤΩΡΑ! Να απαλλαχτεί. και να μην έρθει στην Ελευσίνα. Φεύγουμε για Ελευσίνα φτάνουμε στο χώρο όπου είναι τα αλεξίπτωτα στοιχισμένα και μας περιμένουν. Φοράμε ο κάθε ένας το δικό του και περιμένουμε να έρθει η σειρά μας.

Μπαίνοντας στο χάρο!
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicΤο αεροσκάφος περιμένει έχει ανοίξει την ράμπα του και μπαίνουμε μέσα. καθόμαστε ώσπου καμιά φορά ξεκινάει το ταξίδι του για την ζώνη ρήψεως. (Πρώτη φορά σε αεροπλάνο στην ζωή μου σκεφτόμουνα και θα φύγω πετώντας...) Μπροστά μας είναι ο ένας ο αρχηγός ρήψεως από την πόρτα "αρχηγού" (δεξιά) Και στην πόρτα βοηθού (αριστερά) ανάλογα από ποια πόρτα θα φύγεις το ανάλογο πόδι θα πετάξεις φεύγοντας. Είσαι από την πόρτα αρχηγού το δεξί πόδι. Από την άλλη το αριστερό. Τα νοήματα που σου κάνει ο αρχηγός η ο βοηθός ρήψεως είναι όλα με τα χέρια (έχει  γίνει και για αυτό εκμάθηση μιας  και δεν μπορείς να τον ακούσεις) Μόλις λοιπόν δει τον  "Τ"  σου κάνει νόημα ότι σε 6 λεπτά σηκώνεται το πρώτο στίκ. Η πρώτη δεκάδα αλεξιπτωτιστών δηλαδή. Μετά σου κάνει νόημα από ποια μεριά φυσάει και πόσο αέρα έχει να ξέρεις προς τα που θα πάρεις μέτωπο μην πάς ανάποδα στον αέρα και προσγειωθείς...στην θάλασσα!
Επόμενη κίνηση νόημα με τα χέρια όρθιοι! και περάστε τον ιμάντα στο συρματόσχοινο και τον πλησιάζει στην πόρτα ο πρώτος στην σειρά και οι υπόλοιποι  κοντά ο ένας πίσω στον άλλον.


Στάσου στη πόρτα!

Image and video hosting by TinyPicO αρχηγός ρήψεως κάνει νόημα στον πρώτο να πάρει την θέση μπροστά στην πόρτα. και ο αλεξιπτωτιστής κάθεται ακουμπώντας τα χέρια του στα πλαϊνά και με το ένα πόδι πίσω και το άλλο μπροστά περιμένοντας να τον χτυπήσει στο πόδι δίνοντας έτσι το σύνθημα να φύγει και μαζί σε συνεχόμενη ροή όλο το στίκ. Αυτό ήτανε! Το αλεξίπτωτο αν όλα έχουν πάει καλά από τον κατασκευαστή του χαχαχα ανοίγει σε 4 δευτερόλεπτα. Κοιτάς μόλις νιώσεις το τράβηγμα  αν ο θόλος είναι οκ στο άνοιγμα   και μετά...μετά πετάς... Η αίσθηση δεν περιγράφεται αν δεν το ζήσεις! Κρίμα που κρατάει περίπου μόνο για ένα λεπτό!  Προσγειωμένος πλέον κοιτάς το αεροσκάφος που φεύγει και λες μέσα σου δεν ξανά πάμε Ελευσίνα να ετοιμαστούμε πάλι να κάνουμε άλλο ένα; Συνολικά έκανα 11 άλματα 5 τις συντήρησης αλεξιπτωτιστή και  για να πάρω την πουλάδα. Και έξι με μπέρκινγκ και όπλο... Και τι δεν θα δινα για να κάνω μετά από τόσα χρόνια ένα άλμα.  Κανένας από τον  λόχο μας δεν τραυματίστηκε. Όχι μόνο γιατί απλά κάναμε σωστά την ρήψη όπως μας είχανε εκπαιδεύσει. Αλλά γιατί από αυτούς τους εκπαιδευτές που μας είχανε συνεχώς στις κάμψεις, στις κωλοτούμπες, στα έρπινκ, και στα ψαλιδάκια, προσπάθησαν και το πετύχανε να τα μάθουμε σωστά.


Η ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε αυτούς τους εκπαιδευτές. Και σε μια παλιά και αγαπημένη φίλη!

29 Σχόλια::

Я верю в Сталина είπε...

ΟΥΚ, αγόρι μου... ΟΥΚ!

ΦΟΥΛΗ είπε...

Δεν κατέχω το θέμα σου,πως θα μπορουσα άλλωστε, αλλά το να μαθαίνεις πράγματα δεν κακό!!!
Μέγαρα εεε!!! τώρα αυτό γιατί μου θύμισε το ανέκδοτο με τον πεθαμενο που η μετεμψύχωση τον έκανε κόκορα στα Μέγαρα??? άσχετο....τα παιχνίδια του μυαλού......

next_day είπε...

α πα πα....
κάτι η υψοφοβία μου, κάτι το μάυρο φόντο, μια ζαλάδα την έχω!!!!!!
Καλημέρες!

( fortounata) είπε...

εμεις φορούσαμε και γόβες χαχαχαχαχα!!!!

Unknown είπε...

Τέτοια σου έκαναν γι αυτό έγινες γαύρος. χεχεχε
Πόσο τρελαίνομαι να την λέω σε γαύρους!!!!!
Φιλιά από Βαρκελώνη

Ελευθερία είπε...

Για γερά στομάχια gaurako....

Πως άντεξες και επιβίωσες ρε ;;

Gaurakos είπε...

@marco

Ήσουνα ποιο μάχιμος εσύ τι να κάνουμε! :-)

@Φούλη

Σωστά το να μαθαίνεις δεν είναι κακό. Δεν το ξέρω το ανέκδοτο λυπάμαι.

@next_day
Όσοι είχανε υψοφοβία απλά δεν γίνανε αλεξιπτωτιστές!
Πρέπει να είσαι και λίγο τρελός... να πετάξεις.

@φουρτουνιασμενη ψυχη ( fortounata)

Που ξέρεις σήμερα όπως έχουν γίνει...μπορεί να δεις καμία γυναίκα αλεξιπτωτιστή να πέφτει με γόβες! Χαχαχα

@bear
Με εσένα θα τα πούμε...Χαχαχα Πάντως ήμουνα γαύρος πριν από αυτό. Καλά να περνάς στην Βαρκελώνη.

@Ελευθερία

Όλα θέμα συνήθειας και θέλησης είναι. Όσο για το γερό στομάχι είναι απαραίτητο να το έχεις μπορεί να σου φωνάζουν για το καλό σου αλλά το καψώνι ήτανε βαρύ! Πάντα όμως για να μην πάθεις κακό. Σκέψου όμως και την ευθύνη αυτών των εκπαιδευτών...

Venea είπε...

Απαπαπαπαπα!!! Αυτα είναι πράγματα του σατανά!!!

Ανώνυμος είπε...

@marco

Kαμια σχεση τα Ο.Υ.Κ. με τους αλεξιπτωτιστες γενικα πιστευω οτι σε οποιο σωμα των ειδικων δυναμεων παει καποιος ειναι μεγαλη εμπειρια..

Η καθε σχολη σου ειχε τις δικιες εμπειριες για οσους αγαπουσαν την θαλασσα υπηρχαν οι αμφιβιοι καταδρομεις και οι ορεινοι καταδρομεις που πηγαν κατι φιλαρακια μου ειπαν οτι περασαν γαματη εκπαιδευση στα βουνα τις Ναουσας και τις Ρεντινας!!

Γενικα η γενια μετα το 80 ηταν πολυ ατυχη στα αλεξιπτωτα γιατι επερναν οσο λιγοτερους φανταρους μπορουσαν το 2005 που παρουσιαστηκα εγω στην Κρητη στο Μαλεμε πηραν απο 320 ατομα μονο τους 18.. :/

Η μονη ξεφτιλα ηταν οι πεζοναυτες παρταλια οσο δεν παει και μεγαλα βυσματα για να ειναι κοντα στην αθηνα.

Gaurakos είπε...

@venea
Που να σου περιέγραφα την διαβολοεβδομάδα.. Χαχαχαχα!

@Ανώνυμος
θα συμφωνήσω μαζί σου στο όποιο ανάλογο σώμα πάει κάποιος είναι μεγάλη εμπειρία.
Μην το λες μόνο για τους Πεζοναύτες (ήτανε ποιο πολύ αυτοί βέβαια) Αλλα είχαμε και κάτι Καταδρομείς Αλεξιπτωτιστές...Τρομάρα τους και λαχτάρα τους.
Μάλεμε ε;; Και εγώ εκεί περίμενα να πάω αλλά μου έκατσε και έμεινα στην 2η ΜΑΛ. Και έκανα το...κινέζο χαχαχα! Μιας και στο Ναύπλιο που έμενα τότε ήμουνα ποιο κοντά.

Marouli είπε...

Μου αρεσουν οι ιστοριες απο τον στρατο, περιμενω και αλλες και ας ζαλιζομαι και μονο στην θεα ενος ελικοπτερου..

Gaurakos είπε...

@Marouli

Αφού είναι έτσι,Κάτι θα σκεφτώ...

Ανώνυμος είπε...

@Gaurakos

Παρταλια υπαρχουν παντου συνηθως ειναι βυσματα :/

Μαλεμε και ας ημουν απο αθηνα ειμασταν 20 ατομα απο αθηνα και 280 απο κρητη ασε που ειμασταν οι σειρα που ανοιξαμε το μαλεμε μετα το ατυχημα που ειχαν πεσει κατι παλικαρια στην θαλασσα...

Παντως απο περιεργια πριν 2 χρονια εκανα παραπαντε με εναν φιλο μου στα Μεγαρα!! καμια σχεση με τα δικα σου αλματα απλα σαν εμπειρια ηταν γαματα, πες την ιστορια απο την πρωτη σου πτωση γενικα συναισθηματα πως ενιωσες κλπ κλπ.. :)

Gaurakos είπε...

@Ανώνυμος

Ακριβώς βύσματα...
Και η πλάκα ήτανε οι αθηναίοι δεν πήγαιναν τους κρητικούς που ήτανε στον Ασπρόπυργο και οι κρητικοί που ήτανε στο Μάλεμε δεν πήγαιναν τους Αθηναίους.

Όσο για την πρώτη πτώση το λέω στο post.

"Η αίσθηση δεν περιγράφεται αν δεν το ζήσεις! Κρίμα που κρατάει περίπου μόνο για ένα λεπτό! Προσγειωμένος πλέον κοιτάς το αεροσκάφος που φεύγει και λες μέσα σου δεν ξανά πάμε Ελευσίνα να ετοιμαστούμε πάλι να κάνουμε άλλο ένα;"

Πάντως ότι σου φεύγει ένα άγχος είναι αλήθεια. (Το έχεις μέχρι να το δεις να ανοίγει)...

Ανώνυμος είπε...

απο 1000 ποδια (400 μετρα) πεφτεισ..και αυτο που δεν θυμασαι λεγεται τρενακι..;-)

Gaurakos είπε...

Ανώνυμος

Δίκαιο έχεις ρε φίλε. 400 μέτρα είναι, όχι πόδια όπως έχω γράψει στο Post. Όσο για το τρενάκι να σαι καλά. :)

Unknown είπε...

εγω εχω μυοπια 3 και στα 2 ματια ειναι προβλημα?

Ανώνυμος είπε...

ρε φιλε να σε ρωτησω,επαφη με οπλα ειχατε καθολου??

Ανώνυμος είπε...

καλο θα ηταν να βλεπαμε και τα βιντεακια !!

Κωνσταντίνος είπε...

Τη πρώτη φορά φοβάσαι γιατί δεν ξέρεις. ....... τη δεύτερη φορά φοβάστε γιατί ξέρεις. ...... χαχαχα! !!!!!!

Κωνσταντίνος είπε...

Οτι πετάει μετράει ύψος σε ποδια. Οι ριψεις γίνονταν από τα 1200 πόδια :3.3=363 μετρα. Και άμα είχε παλιαερα και λίγο χαμηλότερα για να μην βγούμε στην εθνική οδό. ..... υπαρχει και το πολεμικό σενάριο για ρίψη από τα 300 πόδια. Με το που ανοίγει ο θόλος ηδη έχεις προσγειωθεί και πυροβολεις.......

Unknown είπε...

Ειμαι 14 και θελω να παω ως ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ( με μασκες οξυγωνου) . Θα εχω την ιδια εκπαιδευση? Στην εβδομαδα το "διαβολου" η εκπαιδευση ειναι ιδια ? Και μια ακομα ερωτηση . Ποσα μορια χρηαζεται για να πας Ε.Α ???

Unknown είπε...

Ειμαι 14 και θελω να παω ως ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ( με μασκες οξυγωνου) . Θα εχω την ιδια εκπαιδευση? Στην εβδομαδα το "διαβολου" η εκπαιδευση ειναι ιδια ? Και μια ακομα ερωτηση . Ποσα μορια χρηαζεται για να πας Ε.Α ???

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Ειμαι 14 και θελω να παω στους Ελευθερους Αλεξηπτωτηστες ( ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΟΞΥΓΩΝΟΥ).Θα εχω την ιδια εκπαιδευση??? Ποσα μορια χρειαζομαι για να περασω????

Ανώνυμος είπε...

Γνωριζει καποιος την εκπαιδευση των αλεξιπτωτιστων απο 2014 και μετα?

Unknown είπε...

02 Ε-ΕΣΣΟ. ΣΑΡΑΦΕΛΝΤΙΝ ΧΡΉΣΤΟΣ, ΑΔΕΡΦΕ ΤΟ ΘΥΜΆΜΑΙ ΚΑΙ ΓΩ ΤΟ ΜΑΛΕΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΏΝΑ ΤΟΥ 03

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε 4 μέρες παρουσίαζομαι νέα Πέραμος Αττικής
Αν δηλώσω αλεξιπτωτιστς πόσες ελπίδες έχω για να μπω;

Unknown είπε...

Κάνουν ασκησεις με όπλα?

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια είναι για να πείτε και εσείς την άποψη σας. Δεν υπάρχει moderation. Δημοσιεύονται αμέσως και ενημερώνομαι αμέσως για αυτά. Επιτρέπονται από όλους σας, ακόμα και από "Ανώνυμους" δεκτή κάθε παρατήρηση η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει το Blog. Spam Δεν επιτρέπονται. Σχόλια προσβλητικά, για το Blog και τους αναγνώστες του, η που προκαλούν καβγάδες στο χώρο σχολιασμού, μεταξύ ενός επισκέπτη με άλλον,δεν επιτρέπονται.Θα παρακαλούσα επίσης, τα σχόλια σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση. Αν δεν έχετε να συμπληρώσετε κάτι, καλύτερα μην πείτε τίποτα που δεν έχει σχέση με την ανάρτηση.