14 Απρ 2010

Print this post

1 The Duellists (1977)

Είδος...........: Περιπέτεια Εποχής
'Ετος...........: 1977
Χώρα..........: UK
Διάρκεια......: 100
Γλώσσα......: Aγγλικά
Σκηνοθεσία..: Ridley Scott
Σενάριο.......: Joseph Conrad (story) Gerald Vaughan-Hughes (writer)
Ηθοποιοί.....: Keith Carradine,Harvey Keitel,Albert Finney,Edward Fox,Cristina Raines
Υπότιτλοι....: Ελληνικοί
imdb...........: http://www.imdb.com/title/tt0075968/

Η ιστορία δύο Ναπολεόντειων Ουσάρων και της μονομαχίας τους που κρατάει 15 χρόνια (!) με φόντο την Ευρώπη των αρχών του 19ου αιώνα.
Κάθε φορά η έκβαση της μονομαχίας δεν είναι τελειωτική και οι δύο μονομάχοι αποφασίζουν να τη συνεχίσουν στο μέλλον μέχρι που,
15 χρόνια μετά, έχουν σχεδόν ξεχάσει πια για Τι ακριβώς μονομαχούν.


Η ιστορία είναι αληθινή. Βασίζεται στις μονομαχίες των Dupont και Fournier δύο Γάλλων αξιωματικών της Α' Αυτοκρατορίας που ο Κόνραντ τους άλλαξε λίγο τα ονόματα. Στην ταινία τους υποδύονται ο Harvey Keitel και ο Keith Carradine. Το φιλμ θεωρείται περίπου ισάξιο του Barry Lyndon (1975) του μεγάλου Στάνλεϋ Κιούμπρικ όσον αφορά την αναπαράσταση ατμόσφαιρας εποχής, επιρροή που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Σκοτ. Το ιστορικό background είναι σχεδόν τέλειο, οι ενδυματολόγοι, οι χορογράφοι και οι δάσκαλοι ξιφασκίας είναι σε μόνιμη κατάσταση αμοκ. Πολυεπίπεδο φιλμ με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης κυοφορεί το πνεύμα της γενεσιουργής νουβέλας του Κόνραντ με τρόπο ανεπανάληπτο. Οι πρωταγωνιστές είναι εξαιρετικοί, οι χαρακτήρες και το εσωτερικό προφίλ τους αναπαρίστανται θαυμάσια, σε μια επίδειξη σκηνοθετικής που σου κόβει την ανάσα καθώς η δραματική κλιμάκωση 'βαράει κόκκινα' συνεχώς.
Βασισμένο πάνω σ ένα διήγημα του Τζόζεφ Κόνραντ -The Duel (The Point of Honor: A Military Tale)- το φιλμ The Duellists είναι η πρώτη ταινία του Ρίντλεϋ Σκοτ. Του απέφερε το Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών (1977) και του άνοιξε το δρόμο για το Χόλιγουντ και την ευρύτερη αναγνώριση. (Ακολούθησαν οι ταινίες του το Alien 1979 και το Blade Runner 1982. ) Σήμερα είναι περίπου ξεχασμένο αλλά θεωρείται μία από τις κατ εξοχήν cult ταινίες.
Τα έργα του Conrad ήταν στα "πάνω" τους εκείνη την εποχή. Εκτός από το "Duelists", ο χαρακτήρας του Marlon Brando στο "Αποκάλυψη τώρα" βασίζεται στο "Heart of Darkness" ενώ sto "Αλιεν" (πάλι του Scott) το σκάφος ονoμάζεται "Νοστρόμο" όπως το ομώνυμο βιβλίο του Conrad (ίσως το μεγαλύτερο αγγλόφωνο διήγημα που ακόμα δεν έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, μόνο στη μικρή). Ο David Lynn είχε ξεκινήσει ένα project να το γυρίσει ταινία αλλά πέθανε πριν τα καταφέρει.

http://i42.tinypic.com/25i6n38.png http://i43.tinypic.com/1etel5.png

1 Σχόλια::

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΟΒΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΦΙΛΜΝΕΤ ΠΡΙΝ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΩ ΚΑΤΙ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΕΣ ΤΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια είναι για να πείτε και εσείς την άποψη σας. Δεν υπάρχει moderation. Δημοσιεύονται αμέσως και ενημερώνομαι αμέσως για αυτά. Επιτρέπονται από όλους σας, ακόμα και από "Ανώνυμους" δεκτή κάθε παρατήρηση η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει το Blog. Spam Δεν επιτρέπονται. Σχόλια προσβλητικά, για το Blog και τους αναγνώστες του, η που προκαλούν καβγάδες στο χώρο σχολιασμού, μεταξύ ενός επισκέπτη με άλλον,δεν επιτρέπονται.Θα παρακαλούσα επίσης, τα σχόλια σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση. Αν δεν έχετε να συμπληρώσετε κάτι, καλύτερα μην πείτε τίποτα που δεν έχει σχέση με την ανάρτηση.